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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  13/02/2017
Data da última atualização:  06/05/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SILVA, L. F. da; GUERRA, C. C.; FORESTI, A.; BERGOLD, A. M.
Afiliação:  LETICIA FLORES DA SILVA, CNPUV; CELITO CRIVELLARO GUERRA, CNPUV; Alana Foresti, LACEM-Laborato´rio de Cromatografia e Espectrometria de Massas, Embrapa Uva e Vinho, Rua Livramento, 515, Bento Gonc¸alves, RS 95700-000, Brazil; Ana M. Bergold, Tecnologia em Viticultura e Enologia, Instituto Federal do Rio Grande do Sul, Av. Osvaldo Aranha, 540, Bento Gonc¸alves, RS 95700-000, Brazil.
Título:  Verification of the selectivity of a liquid chromatography method for determination of stilbenes and flavonols in red wines by mass spectrometry.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  Chemical Papers, [online], 2016.
DOI:  10.1007/s11696-016-0066-7
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Quantification of bioactive phenols, like stilbenes and flavonols (SaF), has been conducted to evaluate the nutraceutical potential of red wines. However, there is still a lack of full validated, fast and accessible liquid chromatography methods offering high selectivity and a simple procedure. We present here the use of a high-resolution mass spectrometer to evaluate the selectivity of a feasible and traditional liquid chromatography technique (HPLC? DAD) to analyze markers of aglycone SaF in red wines. The SaF compounds were tested: trans-resveratrol, trans-eviniferin, quercetin, myricetin, and kaempferol, as well as trans-cinnamic acid, one of their precursors. System suitability and validation tests were employed for the selected conditions (octylsilane column, methanol mobile phase, and gradient elution). The validation process ensured the HPLC?DAD method was selective, linear, sensitive, precise, accurate and robust. The method was then applied to red wine samples from the Campanha Gau´cha region, Southern Brazil. The real samples contained different SaF levels, showing that the method is applicable to routine use. Furthermore, this was the first SaF characterization of red wines from the Campanha Gau´cha, contributing to regional and product development. Keywords Bioactive phenols Red wine Liquid chromatography Mass spectrometry Validation
Palavras-Chave:  Bioactive phenols; Red wine; Validation Ab; Vinhos tintos.
Thesaurus Nal:  Liquid chromatography; Mass spectrometry.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/155544/1/silva-ChemPap-2016.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPUV17133 - 1UPCAP - DD663.223
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia.
Data corrente:  13/01/2010
Data da última atualização:  13/01/2010
Tipo da produção científica:  Orientação de Tese de Pós-Graduação
Autoria:  ABOIM, M C. R.
Afiliação:  Marcela Cristina Rosas Aboim, UFRJ; Norma Gouvêa Rumjanek, Embrapa Agrobiologia; Gustavo Ribeiro Xavier, Embrapa Agrobiologia.
Título:  Comunidade bacteriana total e de acidobactéria em solos diferentes cultivadas em meio contendo solo como principal fonte de nutriente.
Ano de publicação:  2009
Fonte/Imprenta:  Seropédica, 2009
Páginas:  141 p.
Idioma:  Português
Notas:  Tese. (Doutorado em Biotecnologia Vegetal)), Centro de Ciências da Saúde, Universidade Federal do Rio de Janeiro. Orientadora: Norma Gouvêa Rumjanek. Co-orientador Gustavos Ribeiro Xavier.
Palavras-Chave:  Meio solo.
Thesaurus NAL:  Acidobacteria.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrobiologia (CNPAB)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAB36219 - 1UPATS - --2009.00016200900016
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